Binnenkort beschikbaar: flexibele energie ‘on demand’
Binnenkort beschikbaar: flexibele energie ‘on demand’
Nederland wil verduurzamen en de uitstoot van stikstof reduceren. Vooral in de bouwsector is de urgentie groot. De batterijcontainer van Strukton Power kan daarbij helpen. Het is een energieopslagsysteem dat tijdelijk stroom levert voor elektrische (bouw)apparatuur, waar en wanneer die nodig is. De onderdelen van het systeem zijn door Strukton zelf gemaakt of worden in Europa ingekocht. Het prototype is nu beschikbaar en gaat medio juni zijn eerste officiële dienst draaien in Deurne.
Batterij-energieopslagsystemen – vaak batterijcontainers genoemd – zijn niet nieuw. Veel partijen denken na over mogelijkheden om overcapaciteit aan (groene) stroom op te slaan voor later gebruik. Ook binnen Strukton gebeurt dat: zo loopt er ook een project voor een elektrische locomotief met een batterijcontainer. Er is dus al veel kennis en kunde binnen de organisatie omtrent energieopslag en batterijsystemen. De komst van Global Sales Manager Kevin van Deutekom was de katalysator voor Strukton Power er concreet iets mee te doen.
“Toen ik ruim een jaar geleden terugkeerde bij Strukton, waar ik mijn carrière begon, wilde ik graag iets toevoegen aan de verduurzaming die al gaande is binnen het bedrijf”, zegt Kevin. “Daarom heb ik meteen de stier bij de horens gevat om de expertise van Strukton Power concreet toe te passen. Uit de ervaring die ik bijvoorbeeld met klimaatbeheersingssystemen had opgedaan, wist ik dat er vanuit de markt veel behoefte is aan opslagsystemen. Samen met collega’s van onder meer de civiele bedrijven en het railbedrijf van Strukton ging ik onderzoeken: waaraan hebben organisaties behoefte en waar liggen er kansen voor Strukton Power?”
Van concept naar prototype
Uit de gesprekken kwam duidelijk naar voren dat er vooral behoefte is aan flexibiliteit: een kleine batterijcontainer die gemakkelijk te verplaatsen is om energie te leveren daar waar je het nodig hebt. Bovendien moet het batterijsysteem tegen een stootje kunnen, om bijvoorbeeld op bouwplaatsen of langs de rails te worden ingezet. Ook moet het vanuit verschillende bronnen opgeladen kunnen worden, met als interessante nieuwe optie: de bovenleiding. Kevin: “Als team hebben we vervolgens de koppen bij elkaar gestoken om commercie en techniek samen te brengen binnen één concept: de Rugged Mobile BESS (RMB).”
Na de overdracht zijn een technisch projectmanager en een team van acht engineers aan de slag gegaan met de technische uitwerking van de RMB. Omdat er altijd een spanningsveld is tussen sales en techniek, de wensen van de klant en van de markt versus wat er technisch mogelijk is, maakte Strukton Power vanaf dag één afspraken over wat de RMB nu al moest kunnen en welke uitbreidingsmogelijkheden er in de toekomst zouden zijn. Anders lukt het nooit om binnen korte tijd een prototype te realiseren.
De verduurzaming versnellen
Met de RMB speelt Strukton Power in op de behoefte in alle sectoren, en de bouwsector voorop, om de CO2-uitstoot terug te brengen door steeds meer met elektrische apparatuur te werken. Zo helpt de organisatie de verduurzaming te versnellen. “Het is fantastisch mooi om daaraan een bijdrage te leveren”, aldus Kevin. “Met ons hele team maar ook met Strukton Rail, ProRail en de overheid, met wie we in gesprek zijn over het opladen van het batterijsysteem via de bovenleiding. Dat is echt een innovatief concept waarvan we veel verwachten.”